jueves, 4 de abril de 2013

MEMÒRIES D'UN BÀRBAR: LA XVII FIRA MEDIEVAL D'HOSTALRIC (29, 30 i 31 de març del 2013)




Superada la prova de portar durant dos dies consecutius la meva armadura de cuir amb tots els complements i les armes de soft combat medievals necessaris per caracterizarme per aquest esdeveniment com un bàrbar salvatge -com ja és el meu costum-, pujant i baixant constantment per les costes del castell d'Hostalric carregat amb tot el pes que això suposa, per fi puc descansar a casa relaxadament i reflexionar sobre aquesta magnífica festa medieval, però encara més magnífica gent, que ha estat la XVII Fira Medieval d'Hostalric, celebrada durant els dies 29, 30 i 31 de març de 2013.


Els dies 29, 30 i 31 de març de 2013, es va celebrar la XVII Fira Medieval d'Hostalric, fira a la que porto assistint des de fa uns anys, ja que es compta entre una de les meves fires preferides, siguin medievals o no.

La fira medieval d'aquesta població se celebra cada any durant els dies del cap de Setmana Santa (divendres, dissabte i diumenge), reservant divendres bàsicament per al mercat medieval (al llarg del carrer Major), i els dissabtes i diumenges per al mercat i la major part d'activitats i espectacles (al llarg del carrer i al castell). Tots això es reparteix entre el nucli antic de la població -lloc on es troba el mercat medieval-i el castell d'Hostalric, una antiga fortalesa medieval reformada on es recrea part de la vida medieval, se celebren la majoria d'espectacles i exhibicions, i on també poden trobar alguns llocs de mercat.


Entre les activitats que se celebren a la zona del carrer Major (i part de Via Romana i Raval), que segueix el trajecte de l'antiga via romana que travessava la zona, destaca l'enorme mercat medieval format per multitud de paradetes d'artesania, llocs de menjar i begudes artesanes i tradicionals, menjadors envelats i molts altres llocs que ofereixen múltiples productes. Al llarg del dia, a més, aquest centre de comerç es veu animat per diferents cercaviles, grups musicals i alguns grups de recreació medieval que van amunt i avall totalment caracteritzats, a part dels cada vegada més nombrosos visitants que també es presenten vestits per a la ocasió.


Fabulós ser la cercavila on alguns dels representants (sinó no tots) de cada un dels grups de tall medieval que aquests dies van caminar per aquesta vella vila desfilant al so de la música de les flautes i tambors dels grups musicals Festinamus i Graiatus. Així, entre música, van desfilar els cavallers templers, amb les seves blanques túniques adornades amb la vermella creu; contemplàrem el suggerent ball de les ballarines de Brisa del Desert, als Cazadores del Cielo, amb les seves aus de falconeria; als cuirassats i temibles membres de La Hermandad del Acero i La Garra de Alastor; el misteri i exotisme oriental de L'Armée des Maures, enfundats de negre, mestres de la flama i el foc; a alguns dels cavallers i lluitadors de Drakonia, amb el seu grup d’aventurers voluntaris (entre els quals em trobava), o els Arquers de Sant Celoni, amb els seus arcs i fletxes ...


Si abandonem els carrers, seguint diferents rutes, per dirigir-nos al castell d'Hostalric, també conegut com la Fortalesa (la Fortalesa), podem gaudir de múltiples recreacions i espectacles medievals al llarg dels fossats, patis o placetes de la fortificació: exposicions d'aus rapinyaires i exhibicions de falconeria, tir amb arc amb arc tradicional, diferents campaments medievals (formats per cavallers o guerrers, templers, arquers ...), cavalls, l'escola de cavallers expressa per a nens, diferents animacions itinerants, passejades amb ases , demostracions d'oficis i tallers, exhibicions de combats de cavallers-cos a cos oa cavall-, espectacles de dansa, amb serps i foc, contacontes ...

Aquest any, sens dubte, la fira va destacar per la gran quantitat de grups que van intervenir, tots ells molt bé caracteritzats, abastant un ventall tan ampli com l'espectacle medieval pur i dur, la música, la dansa, la falconeria, la pirotècnia, les recreacions medievals estil rol en viu o soft combat, l'espectacle agrícola i més, animant les cercaviles, el mercat o voltants i interiors del castell al llarg d'aquests dies. Entre ells, cal destacar els següents grups:

Arquers de Sant Celoni (Arquers). Facebook:. Web:.
Brisa del Desert (Dansa oriental). Facebook:. Web:.
Cazadores del Cielo (Falconeria). Facebook:. Web:.
Dalladors Remences d'Els Hostalets d'en Bas (Espectacle agrícola). Facebook:. Web:.
Drakonia (Espectacle medieval de lluites i tornejos). Facebook:. Web:.
Festinamus (Grup musical). Facebook:. Web:.
Graiatus (Grup musical). Facebook:. Web:.
L'Armée des Maures (Dansa oriental i espectacle de foc). Facebook:. Web:.
La Garra de Alastor (Grup recreatiu medieval). Facebook:. Web:.
La Hermandad del Acero (Grup recreatiu medieval). Facebook:. Web:.


Aquest any, la Fira Medieval d'Hostalric, a nivell personal, ha significat molt més que una fira medieval més, per a mi ha estat una prova a nivell físic i social. A nivell físic, perquè encara no sabia si estava totalment recuperat dels meus problemes lumbars, a nivell social, per la meva relatiu retir del món aquests últims mesos.

A nivell físic, el fet d'haver de carregar al voltant dels 12-14 quilos de pes constant que suposen l'armadura de cuir que portava, així com la resta de complements (cinturons, gamesón, bosses, armes de soft-combat, botes, etc.), i de tenir-lo de fer durant un parell de dies més de 10 hores diàries, pujant i baixant les empinades costes del castell d'Hostalric, o romanent constantment dret o caminant, suposava una dura prova, a causa dels meus passats problemes musculars amb l'esquena. Una prova que, si la superava, significava (i sembla que així ha estat) la meva reentrada gradual al món del soft combat i el rol en viu medieval. Bé, ja puc dir-ho somrient: Prova superada!


D'altra banda, a nivell social, m'ha recordat que el món no s'acaba perquè una relació sentimental s'acabi. Al contrari, és un moment de noves oportunitats, per tornar a aficions que havien quedat aparcades, relegades a un costat. I m'ha emocionat veure la resposta positiva que m'ha donat molta gent, animant-me a participar en algunes de les seves activitats, a que em llenci al seu món. Espero que pugui ser així, i amb això poder començar a embarcar-me, poc a poc, en nous i futurs projectes.

A nivell social, ficar-te de ple en una fira així pot significar arribar a conèixer a molta gent (massa, potser, com per recordar a tothom), encara que molts d'aquestes trobades només siguin a manera anecdòtica • ligent que es vol fotografiar amb tu o els teus companys, persones que inicien una conversa sobre la teva indumentària o el teu aspecte medieval, transeünts que et pregunten sobre temes relatius a la fira, etc.). Però més enllà d'aquestes trobades casuals, també arriben a compartir molts i molt bons moments en companyia de vells coneguts a aquesta afició o aficions similars (fires medievals, practicants de soft combat o jocs de rol medievals, aficionats a les disfresses o vestuaris alternatius...) amb els quals ha sovint es coincideix, tenint llavors entretingudes converses sobre aquesta afició o altres aficions de caire semblant. I a poc a poc, entre fira i fira, esdeveniment i esdeveniment, pots anar permetent el luxe de conèixer una mica més profundament a aquestes ia moltes altres persones, enfortint els llaços amb la gent amb la que més ha sovint coincideixes, ja sigui per compartir gustos similars o bé per simple simpatia.


Finalment, vull dedicar aquest escrit, a tota la gent amb la qual he coincidit durant aquest magnífic cap de setmana: a tot l'equip de Drakonia (Cesc, David, Eduard, Guillem, Josep, Marc, Marcos, Mireia, Silvia ... i molts més que segur que m'oblido), alguns dels membres ja conec des de fa temps, amb els que vaig tenir el plaer de col·laborar com a voluntari; a Bernat Costa Faura i Maica, amb els que feia temps que no parlava tant, als voluntaris i col·laboradors de Drakonia, individus nascuts de mons fabulosos -Aaron Martín, Dramian Corvus, Duncan Trisquel, Félix Goggles, Laura Miró, Nimue Arianhrod, Wui De Lue... -, a la gent d’Empordanesken Associació (Clara Heras, Marc Heras, Pitov McPitu i Núria Arbat), a tots els membres de la L'Armée des Maures, la Hermandad del Acero i La Garra de Alastor, amb els quals compartirem plats, menjar i conversa; a vells amics retrobats, com Pasku i Laura Valldeoriola, Noelia i Martin Hemi (a qui només coneixia pel Facebook); a Dani Martínez de Leyendas Medievales; a alguns dels membres de Regne Hostil amb qui vaig ensopegar casualment a la fira; a Vany Miranda i els fabulosos Caballeros del Unicornio, amb els quals tot just vaig poder compartir unes paraules, tot i que falta de parlar més amb ells no em van faltar; i naturalment, a Eduard i Marcel Carbonell, els meus nebots, que van aparèixer vestits com petits grans cavallers, i a la resta de la meva família que es va presentar per aquí, gràcies als quals vaig poder disposar d'algunes fotografies ... I a moltes més persones amb els que amb prou feines vaig tenir temps de compartir unes paraules o dels que no recordo els seus noms. Gràcies a tots!


No hay comentarios:

Publicar un comentario