lunes, 12 de agosto de 2013

GIRONA STEAMPUNK – Versió en català



Fa temps que em pregunto si hi ha una Girona steampunk: si en aquesta província -no em refereixo només a la seva capital- hi ha algú veritablement interessat en l'steampunk més enllà del purament casual. Em consta que així és, ja que això es veu reflectit en certa manera en la venda de llibres i còmics que hi ha al voltant d'aquesta temàtica, encara que en aquestes terres pràcticament no s'han celebrat esdeveniments d'aquest tipus si no és de manera anecdòtica. Però la veritat és que en aquesta província hi ha alguns grups com Drakonia (Figueres), Leyendas Medievales (Girona), La Taverna de Jabba (Banyoles) o Empordanesken Associació (Palafrugell) que han demostrat el seu interès sobre el tema i alguna cosa han fet per ell. Més enllà d'aquests grups, desconec com està l'assumpte, encara que certament he conegut a altres persones interessades en l'steampunk a nivell individual. Però fem un petit repàs sobre el tema ...


Al contrari que a Barcelona, Madrid o algunes altres capitals de província, a Girona no hi ha cap grup dedicat a la divulgació, ja sigui a manera de passatemps o nivell cultural, l'steampunk o altres retrofuturismes, i, com a molt, els que l'han fet, només ha estat a manera de "cameos" sobre el tema (ja parlaré d’això més avall). No existeix, de moment, cap grup en concret que tracti de reunir a la gent de la província de Girona aficionada a aquesta temàtica i es dediqui d’una manera o una altra a la divulgació d’aquest món, encara que certament puc dir que sí que hi ha diferents persones interessades en aquest fantàstic món del vapor. Vist el vist, un podria preguntar-se si realment hi ha gent interessada sobre això en la província de Girona que vagi una mica més enllà de la simple curiositat. És un fet que no deixa de ser paradoxal, i més quan veiem que hi ha diversos grups que es dediquen a explorar i difundir la temàtica medieval ja sigui a nivell històric o fantàstic, com és el cas de grups com Alma Cubrae, Casus Bellic, Drakonia, Excalibur o Llegendes Medievals, entre molts altres, per posar alguns exemples.

Sé perfectament que la temàtica medieval no va unida necessàriament a l'steampunk, ni la temàtica steampunk va unida al medieval, però no és infreqüent observar que gent aficionada al món steampunk també ho és al món medieval, i el mateix passa a l'inversa, encara que potser no tan freqüentment.


Davant de tot això, com dic, un no pot evitar fer-se la següent pregunta: Existeix realment interès per l'steampunk a la província de Girona? Bé, sincerament crec que la resposta és afirmativa, parlant sempre d'una minoria, encara que aquest interès es veu més a nivell personal i individual que no de grup, mostrant-se la gent, en canvi, poc participativa quan es tracta d'organitzar coses col·lectives al voltant d’aquest món, i, per tant, en aquest cas, l’steampunk difícilment es dóna a conèixer més enllà de certs cercles menors. Que hi ha cert interès pel tema es veu reflectit, com ja he dit en l'entrada d'aquest article, en les vendes realitzades sobre llibres i còmics d'aquesta temàtica, i també en el fet que ja s'han produït alguns intents per promoure l'steampunk dins d’aquestes terres, encara que amb escàs èxit, cosa que no és d'estranyar, ja que la participació en esdeveniments d'aquest tipus –podriem dir que minoritaris- o similars (com el cas d’una zombi walk, per posar un altre exemple) sempre ha estat més aviat escassa i reduïda en aquestes contrades. La veritat és que quan es tracta de la realització d'activitats d'aquest tipus, la gent de Girona interessada en aquests temes s’ha de moure i gairebé sempre ha de recórrer al cotxe o el tren per acabar traslladant-se a la veïna província Barcelona, on aquests actes són més freqüents. Però l'interès existeix i està aquí!

A nivell gairebé anecdòtic també esmentaré que, fins ara, només recordo que s'hagin fet un parell d'activitats públiques relacionades amb l’steampunk a Girona. El primer va ser l’"Steampunk Meeting" celebrada a la Cerveseria Venècia de Figueres, per la ja llunyana data del 17 de desembre de l'any 2010, en què van participar nou persones, encara que francament la trobada va ser bastant divertida i agradable. El segon, va ser un rol en viu organitzat per l'associació de "La Taverna de Jabba" de Banyoles, que no sé si finalment va arribar a realitzar-se i acabar a bon port, tot i que sé que almenys, l'intent va existir.


Tot i això, puc dir que diferents grups i associacions gironines, o al menys alguns membres pertanyents a ells, han participat en alguns dels esdeveniments steampunk organitzats a Barcelona. Així, gent com Mireia Blasco, Josep Sucarrats o Marcos Fernández, tots ells membres de Drakonia, una companyia de teatre i productora audiovisual de la comarca de l'Alt Empordà (dedicats sobretot als espectacles medievals), o jo mateix, a nivell particular i per la part que em toca, i també com a representant de l'associació cultural Leyendas Medievales (amb seu central a la ciutat de Girona), ens hem deixat caure en algunes ocasions, atrezzats com mana l'etiqueta, en alguns d'aquests esdeveniments. No hem estat els únics, per descomptat! -podria donar més noms-, però potser sí els que més freqüentment ens hem deixat veure quan hem tingut l’ocassió, participant de pasada en algunes sessions fotogràfiques o algun espectacle (aquest ja no és el meu cas, però sí el dels drakonians), i poca cosa més.

Em sap greu dir-ho, però, tornant a l'interior de les terres gironines, no sé res de que en aquest últim parell d’anys s’hagi fet cap trobada d'aquest tipus, ni tan sols de manera anecdòtica. I no em refereixo només a trobades on els participants vagin degudament atrezzats per a l'ocasió, sinó a simples tertúlies en un bar per parlar de temes literaris decimonònics, o per compartir coneixements sobre com fabricar o tunejar artefactes i armes steampunk d'estètica steampunk, o com aconseguir i dissenyar peces de vestuari d’aquest tipus. Gent, en definitiva, inquieta al voltant del món dels retrofuturimes, i amb ganes de fer coses i interactuar.


De moment, i a nivell personal, no podent trobar una manera de compartir aquesta aficció entre gent de la meva mateixa ciutat, em dedico a escriure esporàdicament articles sobre steampunk i altres retrofuturismes precissament des de la secció del mateix nom al meu blog "Mundos propios", que em consta que són llegits arreu del món perquè generen cert interés. Això, participar periòdicament en alguns dels actes celebrats a Barcelona i cartejar-me via internet amb algunes altres persones aficionades al tema, són les úniques maneres de continuar en contacte amb aquest món i no deixar-ho caure en l'oblit, mentre continuo insistint entre la gent de l'associació Leyendas Medievales, a que s’animin a participar en aquest món, encara que sigui a nivell de temàtica clockwork punk (el que es podria considerar una variant de l’steampunk, més propera al món medieval, encara que no necessariament encasellat en aquest). Tot arribarà, temps al temps. També sé que alguna associació, com l’Empurdanesken Associació, ja ha començat a fer alguns intents per introduïr-se en aquest món a manera de tempteig. Poc a poc, es poden veure certes temptatives que aquesta afició fa per aflorar d'aquest substrat gironí on tant li costa aflorar.

He escrit aquest article, en tot cas, per deixar alguna constància sobre com està actualment aquest tema a la província de Girona, pretenent reunir, si tal cosa és possible, algunes altres persones interessades en aquest tema. Arribats al cas, no dubteu en posar-vos en contacte amb el que això escriu, ja sigui mitjançant un missatge privat a través de Facebook, ja sigui mitjançant un e-mail privat a janonomar@yahoo.es, i si més no, si sentiu la meva mateixa inquietut, podrem parlar sobre el tema.

Llarga vida al vapor!

2 comentarios:

  1. Sóc de Girona i, sincerament, mai havia sentit parlar de l'Steampunk. El grup Drakonia el conec per la fira d'Hostalric i són impressionants, però no tenia ni idea que al darrera hi havia aquesta moguda. A veure si teniu sort i podeu donar-vos a conèixer una mica més per la zona!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Bé, en el meu cas només em considero un aficionat per aquest tema, però és cert que m'agradaria compartir aquesta inquietut amb altre gent d'aquestes contrades. Tota la gent que he conegut arrel d'aquest moviment a barcelona (i parlo dde gent de diferents llocs d'Espanya), sempre ha demostrat ser molt oberta al diàleg, agradable i educada, sense mencionar el gran nivell artístic i artesanal que hi ha darrera d'aquest món. Crec que val la pena conèixer-lo personalment!

      Eliminar