miércoles, 5 de julio de 2017

LLEGENDES DEL CASTELL D’ORCAU

El castell d’Orcau és el castell de l’antiga vila d’Orcau, que va néixer als peus del mateix castell, i actualment està englobada dins del municipi de Isona i Conca Dellà, a la comarca del Pallars Jussà. Aquest castell es va construir en la frontera que separava els comtats catalans dels sarraïns, al voltant del canvi del primer mil·lenni, i ja consta documentat per primer cop l’any 1010. De la mateixa manera, l’antiga capella romànica del castell, la Mare de Déu de la Pietat, que es troba a pocs metres del mateix, consta documentada l’any 1074. Amb molta història al darrera, a aquest castell no li falten pas, tampoc, les llegendes.

El castell d'Orcau.

L’ORÍGEN LLEGENDARI D’ORCAU

Les etimologies populars referents a la toponímia sovint han donat lloc a moltes llegendes que no s’emparen sota cap cap mena de base científica. Aquest és el cas de la petita vila d’Orcau, que es troba als peu mateix de la muntanya on descansa el castell d’Orcau. Segons la llegenda, temps enrere el senyor del castell d’Orcau estava en crua guerra amb el comte de Pallars. Finalment, però, ambdós nobles feren les paus i el senyor d’Orcau casà la seva filla amb el cavaller de Pallars. Per celebrar aquests dos esdeveniments llançà des del castell una pluja de monedes d’or i els vassalls al collir-les, deien “Or cau! Or cau!”. D’aquí el nom d’aquest poble.

Restes del castell d'Orcau.

Una versió molt similar d’aquesta llegenda ens explica que els senyors d’Orcau volgueren ser generosos amb els seus vassalls quan aquests es trobaven molt flagel·lats per pestes, sequeres i altres malures i, mostrant una gran pietat envers ells, deixaren anar del castell estant grans quantitats de monedes d’or, acumulades en les lluites contra els sarraïns. Tal i com ja hem explicat en l’anterior versió de la llegenda, quan els vilatans veieren aquella inesperada pluja daurada, començaren a cridar “Or cau! Or cau!”.

EL TRESOR DEL CASTELL D’ORCAU

Segons la llegenda, en les ruïnes del castell d’Orcau s’hi guarda un gran tresor encantat guardat per una grossa i ferotge serpent que porta una gran clau a la boca, amb la qual s’ha d’obrir la cambra on es guarda el tresor. Aquest rèptil prodigiós no es deixa prendre la clau de cap manera, excepte al bell punt de la mitjanit de Sant Joan, quan esdevé manyaga i es deixa agafar planerament la clau. Però coincideix que aquesta nit es produeixen al castell els sorolls més terribles i esgarrifosos: udols de feres, sorolls de cadenes, vents, trons i terratrèmols que espanten el més valent. Es diu de molts que han provat d’anar-hi i cap no ha arribat a trobar-se amb aquesta serp encantada perquè finalment la por els ha vençut.

Restes del castell d'Orcau.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes fotografies que vàrem prendre de les restes del castell d’Orcau, la Mare de Déu de la Pietat i la vila d’Orcau, que espero que us puguin servir per complementar part d’aquestes llegendes.

De camí cap el castell...

Restes del castell d'Orcau.

Torre del castell d'Orcau.

Restes del castell d'Orcau.

Restes del castell d'Orcau.

Part interior del castell d'Orcau.

El castell d'Orcau.

Restes del castell d'Orcau, amb la Mare de Déu de la Pietat al fons.

Restes de l'església de la Mare de Déu de la Pietat.

Restes de l'església de la Mare de Déu de la Pietat.

Restes de l'església de la Mare de Déu de la Pietat.

Restes de l'església de la Mare de Déu de la Pietat.

Altar de la Mare de Déu de la Pietat.

Restes de l'església de la Mare de Déu de la Pietat.

Edifici de l'Abadia d'Orcau.

Sant Joan d'Orcau i el poble antic.

Vistes des del castell...

Vistes des del castell, amb un petit mur de castell en primer pla.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario