miércoles, 28 de marzo de 2018

L’ORIGEN LLEGENDARI DE BESCANÓ I BONMATÍ

Bescanó, poble que es troba dins del municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès, està situat aproximadament a uns 9 kilòmetres de Bonmatí, poble que forma part del municipi de Sant Julià del Llor i Bonmatí, ja dins de  la comarca de la Selva. Aquesta escassa distància entre ambdós pobles és, possiblement, el que els fa compartir una llegenda comuna ens explica l’origen toponímic d’aquests dos pobles.

L'església de Sant Llorenç de Bescanó.

Explica la llegenda que, molts anys enrere, Jesucrist i Sant Pere anaven voltant per Catalunya donant noms als pobles. El cas és que, en una d’aquestes ocasions, feren nit a una cabanya situada ben bé en el punt on avui dia es troba el poble de Bescanó. Nostre Senyor, que es volia llevar ben aviat de matí, encarregà a Sant Pere que el cridés, però l’apòstol, que pel que es coneix era de llevar-se tard, es feu càrrec de no cridar-lo. Fos com fos, ja fos per intuïció divina, per ser bon coneixedor de la psicologia humana, o si més no, coneixedor dels costums d’en Pere, Jesús Nostre Senyor comprengué ben bé les intencions de l’apòstol i li digué, advertint-lo: “-Ves que no!”. D’aquí el nom de Bescanó.

Mas Bonmatí, Sant Julià del Llor i Bonmatí.

El cas és que l’advertència de Jesús no va anar a caure en un sac buit, així Nostre Senyor i Sant Pere sortiren d’aquella cabanya a l’endemà a trenc d’alba, prosseguint el seu camí per terres catalanes, i al primer poble que trobaren li posaren per nom Bonmatí. Hem d’imaginar, per tant, que devia fer molt bon dia.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes de les fotografies que varem prendre a Bescanó i Bonmatí, per tal de que pugueu ambientar-vos molt millor en aquesta llegenda que us hem explicat.

Porxo al carrer del ter, Bescanó.

La Plaça de Bescanó.

Mas Bonmatí, Sant Julià del Llor i Bonmatí.

Capella de la Immaculada Concepció, Sant Julià del Llor i Bonmatí.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí

No hay comentarios:

Publicar un comentario