domingo, 29 de abril de 2018

LLEGENDES DEL CASTELL DE CORNELLÀ

El castell de Cornellà, també conegut com castell del Borni, al municipi del Cornellà de Llobregat, a la comarca del Baix Llobregat, és un edifici documentat des de 1204, tot i que probablement és anterior a aquestes dates i, molt abans de l’existència del mateix castell, probablement ja hi havia hagut un edifici més antic al mateix indret. Com molts altres castells, al de Cornellà no li manquen pas llegendes, algunes de les quals us explicarem a continuació.

El castell de Cornellà.

LA LLEGENDA DEL CASTELL DE CORNELLÀ

Fou construït pels moros i durant molt de temps hi va viure un rei moro molt poderós. Tenia una filla que era un encís de bellesa. El guardià del castell se’n va enamorar bojament; però el matrimoni no era possible, car ella era una reina, i ell, un senzill guardià. La passió del moro per la seva senyora no tingué fre i es disposà a fer-la esposa seva fos com fos.

El castell de Cornellà.

Anà a trobar les bruixes perquè l’ajudessin. Aquestes prometeren fer-lo casar amb la reina. En pagament li van exigir que quan fos rei els omplís les caputxes ben curulles d’or. Les bruixes es valgueren de llurs enginys i el cert és que el simple guardià es va casar amb la reina i va ésser rei. De soldat era molt avar, però de rei encara va tornar-s’hi més i, malgrat tenir moltes riqueses, li recava haver d’entregar el promès a les bruixes. Aquestes tot sovint li sortien i li reclamaven la paga, però ell sempre trobava la manera de fer-les passar amb raons. Veient que no li podien arrencar els diners, el van matar i el diable va emportar-se la seva ànima maleïda; condemnada a voltar pel castell totes les nits, assedegada i famolenca, i presenciar com les bruixes celebren llur abundós àpat al cim del campanar de l’església. Es creu que l’ànima cada nit dóna milers i milers de voltes al castell llançant flames per la boca. El mortal que en passar, a mitjanit, entre el campanar i el castell, és tocat per una guspira del foc llançat pel moro mal pagador, queda condemnat per sempre, i, si arriba a sentir alguns dels renecs i les malediccions que en menjar llancen les bruixes, resta embruixat per tota la vida.

LA GRUTA DEL CASTELL

La llegenda diu que a Cornellà de Llobregat hi ha una sèrie de grutes escampades per diverses cases del poble, molt distants les unes de les altres, però que comuniquen o comunicaven entre si; i les posa com escenaris de troballes, d’escapatòries, de contrabans, d’atrocitats, etc. En moltes d’aquestes llegendes s’anomena la Gruta del Castell, que potser seria la més important de totes o l’eix central per on passarien bona part d’aquests túnels subterranis que la veu popular atribueix a algunes cases.

El castell de Cornellà, façana principal.

Que a diverses cases del poble hi ha grutes o túnels, és cert. O això diuen! N’hi ha algunes de força longitud i suficient amplada per a guardar-hi bestiar en temps de revoltes, i àdhuc com formant-hi habitacions. N’hi ha també de més recents, utilitzades com a càmeres frigorífiques naturals (ús pel qual sembla que antigament també eren utilitzades).

D’ON LI VE EL NOM DEL CASTELL DEL BORNI

A principis del segle XX, el castell i les seves propietats van ser embargats judicialment i venuts en subhasta pública per satisfer la demanda dels creditors de la família Via. La major part de les terres van ser comprades per pagesos i petits propietaris de Cornellà, mentre que l’edifici fou adquirit pel masover i fou destinat a edifici agrícola. Durant aquesta època sembla ser que en un racó del castell vivia un llogater que era borni. Per aquest motiu molts cornellanencs i cornellanenques també coneixen el castell de Cornellà com el castell del Borni.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes de les fotografies del castell de Cornellà, amb alguns dels seus detalls, que espero que us ajudin a disfrutar un xic més de les llegendes que us hem explicat i recollit.

El castell de Cornellà.

Detall d'una de les torres del castell de Cornellà.

Castell de Cornellà, detall de d'una finestra.

Castell de Cornellà, interior.

Castell de Cornellà, un petit detall de l'interior.

Castell de Cornellà, vista posterior.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario