miércoles, 9 de mayo de 2018

LES FADES DEL GORG D’EN PÈLAGS

Si ens endinsem en mig dels frondosos boscos que hi ha entre el turó del Pi de les Tres Branques i el turó de la Torre Roja, dins del terme municipal de Caldes de Montbui, a la comarca del Vallès Oriental, trobarem les cristal·lines aigües del torrent del Pascol. Seguint un estret camí de terra i roca que bordegen les seves aigües arribarem al gorg d’en Pèlags, un lloc màgic on la veu popular ha volgut situar un punt de trobada de les fades de la contrada.

El gorg d'en Pèlags.

Segons la llegenda, la nit de la revetlla de Sant Joan, si un s’acosta silenciosament fins el gorg d’en Pèlags poc abans d’arribar al bell punt de la mitjanit, podrà contemplar un espectacle únic i pertorbador, doncs sembla ser que aquesta nit màgica en aquest gorg es reuneixen totes les fades de la comarca per rentar la seva roba i celebrar el seu aplec anual. Il·luminades per la llum de la lluna i els estels, esquitxades per les aigües del torrent, aquestes fades -si dones d’aigua o encantades, no sabríem dir-ho- mostren els seus cossos nus i fràgils, mostrant-se amb tota la seva excepcional bellesa, però també en un gran frenesí, movent-se al so d’una música que els éssers humans no poden escoltar, com tampoc poden oir les paraules que intercanvien entre elles en un xiuxiueig ininterromput. És aquest un fet misteriós, perquè si bé se les pot veure, no se les pot sentir; per contra, elles no poden veure els humans, però sí escoltar-los i, al més mínim soroll, desapareixen com un estol de moixons espantadissos.

És per això, que si un les vol veure, ho haurà de fer de la manera més silenciosa, sense parlar ni moure un bri d’herba, i s’haurà d’esperar a que acabin les seves tasques sense pertorbar-les ni espantar-les. Llavors, quan toquin les campanes, al ressò de l’última campanada de la mitjanit, totes elles fugen i es fan fonedisses amb un aclucar d’ulls, i un ja no les podrà a tornar a albirar fins l’any següent, a la mateixa hora de la mateixa nit i en el mateix lloc.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació us deixo algunes de les fotografies del gorg d’en Pèlags, amb algunes de les seves vistes, que espero que us puguin ajudar a disfrutar un xic més de la llegenda que us hem explicat.

El cartell del gorg...

El gorg d'en Pèlags.

El salt d'aigua del gorg d'en Pèlags.

El gorg d'en Pèlags, vist des del sender...

Una resclosa natural del torrent del Pascol.

El petit gorg vora el gorg d'en Pèlags.

Una cova vora el petit gorg.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario